اهمیت انبارداری و فرآیندهای انبار

انبارداری

انبارداری


اهمیت انبارداری و فرآیندهای انبار

در هر سازمان یا شرکتی، انبار یکی از مهم‌ترین بخش‌ها است که شامل بخش بزرگی از دارایی‌های سازمان یا شرکت‌ می‌شود. بنابراین لازم است موجودی انبار در محلی مناسب نگهداری شود، به نحوی که دسترسی به آن در هنگام نیاز به راحتی امکان پذیر باشد. نوع و مقدار مواد موجود در انبار و حداقل و حداکثر موجودی هر یک و همینطور نقطه سفارش مواد باید به طور مستمر توسط انباردار بررسی شود. انبارداری فرآیندی سخت و هزینه‌بر است و سازمان‌ها در تلاش هستند با کاهش این هزینه، کارایی و سود شرکت را افزایش دهند.
فرآیندهای انبارداری نقش مهمی در حفظ و تبادل کالا دارد؛ ناهماهنگی در ورود و خروج کالا، مفقود شدن قطعات، جابجایی و یا عدم ثبت درست کالاها مشکلاتی است که اهمیت انبارداری و فرآیندهای انبار را نشان می‌دهد. در این نوشتار خواهیم دید که کار انبارداری چیست و فرآیندهای آن چگونه است.

انواع حمل و نقل شهری

تعریف انبار و انبارداری

انبار به محلی گفته می‌شود که کالاها، طبق چیدمانی خاص و به طور ایمن در آن نگهداری می‌شود و هریک دارای یک کد کالا هستند. نگهداری اقلام به صورت سازمان یافته در انبار منجر به صرفه جویی در هزینه و افزایش بهره وری خواهد شد. انبارداری نوعی تسهیلات است که در کنار قفسه‌های ذخیره‌سازی، به تولیدکنندگان و بازرگانان این امکان را می‌دهد که اختلافات بین جریان ورودی و خروجی کالا را کنترل کنند.

حال می‌خواهیم بدانیم کار انبارداری چیست. به طور کلی انبارداری یک فعالیت پیچیده است که هر مرحله آن باید مطابق با اصول انبارداری انجام شود. این مراحل، تحویل کالا، نگهداری ایمن از آن و ارسال به مصرف کننده را شامل می‌شود. در طول این مراحل، اطلاع از اصول انبارداری برای همه کسب و کارهای تولیدی و بازرگانی بسیار مهم است. هنگام ذخیره و نگهداری کالا در انبار، ممکن است فرآیند انبارداری در معرض خطر قرار بگیرد. بنابراین آشنایی با اصول انبارداری به نگهداری کالا در حداقل زمان و با کمترین آسیب کمک کند تا کالاها سالم و به موقع به متقاضیان تحویل داده شود.

اطلاع از اینکه اصول انبارداری چیست و اجرای مناسب دستورالعمل‌های انبارداری به سهولت فرآیند ورود (تحویل گرفتن)، نگهداری ایمن و صدور (تحویل دادن) کالا با کمترین زمان و نیرو منجر می‌شود. امروزه این فرآیندها را می‌توان به شیوه‌ای آسان، با کمک نرم افزار حسابداری انجام داد و تا حد زیادی از اشتباهات ممکن پیشگیری کرد.

انواع روش های حمل و نقل برون شهری

انواع انبار

فعالیت تجاری یک سازمان، اغلب به یک یا چند نوع انبار نیاز دارد؛ این انبارها برای نگهداری مواد اولیه، محصولات نیمه آماده و محصولات تولیدی و نهایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. انبارها باید با توجه به نوع آن‌ها، نیازهای عملیاتی و براساس محدودیت‌ها و پتانسیل هر کدام تنظیم شوند. انبارها به شیوه‌های مختلف طبقه‌بندی می‌شوند اما بهترین شیوه، طبقه‌بندی بر طبق برخی ویژگی‌های مشترک است که در ادامه بیان شده است:

ماهیت محصول: با توجه به نوع و ویژگی محصولات از جمله قابلیت اشتعال، قطعات یدکی، مواد کوچک، مواد خراب شدنی و غیره که برای استفاده عمومی هستند.

ساختمان انبار: انبارها را می‌توان به انبارهای بدون سرپوش، ساختمان‌های صنعتی، سردخانه، زیر زمین‌ها و غیره طبقه بندی کرد.

جریان مواد: انبارها را می‌توان بر اساس مورد استفاده آن‌ها برای مواد اولیه، محصولات نیمه تمام، محصولات نهایی، محصولات آماده توزیع و غیره تقسیم کرد.

موقعیت مکانی: انبارها می‌توانند منطقه‌ای، مرکزی یا ترانزیت باشند.

بهترین شیوه بسته بندی اثاثیه منزل

اهداف و وظایف انبارها

هدف انبارها، نگهداری و عرضه اقلام مورد نیاز سازمان‌ها است. در صورت عدم تهیه مواد و لوازم مورد نیاز و عرضه به واحد مصرف، در فعالیت‌های سازمان مشکل ایجاد خواهد شد. با اجرای دستورالعمل‌های انبارداری به راحتی می‌توان اهداف انبارها را پوشش داد. انجام وظایف انبار مطابق با اصول انبارداری موجب تسریع در انجام امور سازمان و صرفه جویی می‌شود و در نهایت، بهبود وضعیت مالی سازمان را به دنبال خواهد داشت. مهم‌ترین وظایف انبارها عبارتند از:

نگهداری از مقدار کالای مورد نیاز به شیوه مناسب و برنامه ریزی برای آن؛

همکاری در تامین کالا و کنترل و دریافت موارد خریداری شده؛
نگهداری صحیح و ایمن کالاها و تسریع در تحویل آن‌ها طبق سیستم انبارداری؛
بکارگیری قوانین و دستوالعمل‌های سازمان در جهت افزایش بهره‌وری مالی.
فرآیندها و مراحل انبارداری
فرآیندهای انبارداری مجموعه‌ای از عملیات‌ها هستند که در کلیه انبارها از مرحله تحویل کالا تا بسته بندی و صدور آن انجام می‌شود. نرم‌ افزار انبارداری می‌تواند انباردارها را در اجرای این فرآیندها کمک کنند.

انبارداری

انبارداری

انواع موجودی انبار

مواد خام یا مواد اولیه که برای تولید کالا استفاده می‌شود.
مواد و لوازم مصرفی مانند کاغذ، مداد یا وسایل بسته بندی که غیرمستقیم در تولید کالا و یا برای خدمات جانبی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
مواد و لوازم در جریان ساخت که تغییرات اولیه روی مواد اولیه آن‌ها انجام شده ولی هنوز کاملا ساخته نشده است.
کالای تمام شده که به مرحله نهایی رسیده و قابل عرضه به بازار هستند.
اجناس خریداری شده جهت فروش که بدون هیچ گونه تغییری، به طور موقت در انبار نگاهداری و جهت فروش به بازار عرضه می‌شود .
همچنین ، شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله سیستم کدینگ انبار رجوع کنید.

 

انبارداری و اصول حسابداری آن

انبارداری و اصول حسابداری آن به مجموعه‌ای از فرآیندهای حسابداری گفته می‌شود که موجودی انبار را مشخص می‌کند. در حسابداری انبار، منظور از موجودی، تعداد و مقدار محصولات و مواد اولیه نیست بلکه آنچه که مشخص می‌شود مبلغی از موجودی انبار است. در طی این فرآیند، عملیات انبارگردانی هم انجام خواهد شد که در ادامه به صورت مجزا بحث می‌شود.

معمولا فرآیند حسابداری انبار در پایان دوره مالی انجام می‌شود. در بیشتر سازمان‌ها، دوره مالی یک ساله است اما در برخی نیز دوره‌های مالی ۳ و ۶ ماهه وجود دارد. آنچه اهمیت دارد این است که براساس استانداردهای حسابداری، فرآیندهای حسابداری انبار و انبارگردانی باید حداقل یک بار در سال انجام شود.حسابداری اموال و انبار در بیشتر مواقع می‌تواند از ضررهای احتمالی جلوگیری کند.

هدف از انبارگردانی و حسابداری انبار، بررسی موجودی کمی و کیفی کالاها و کنترل دارایی موجود‌ی انبار است. کاربرد حسابداری انبار که با نرم‌افزارهای حسابداری انبار امکان‌پذیر است، به موارد زیر می‌پردازد:

تحویل، نگهداری و توزیع صحیح و سریع کالا

پیشگیری از ضرر و زیان واحدهای اقتصادی بواسطه کنترل و ارزیابی دقیق موجودی انبار و همچنین پیشگیری از ازدیاد بیش از اندازه موجودی
کنترل کمی موجودی انبار و جلوگیری از هزینه بیش از حد سرمایه در گردش
کاهش و تسهیل فرآیندهای حسابداری با صدور قبوض انبار و تسهیل پرداخت مبلغ کالا
محاسبه مبلغ موجودی‌ انبار به نرخ تمام شده

نظری نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *