انبارگردانی چیست و چه مراحلی دارد؟
ابتدا باید بدانیم که انبارگردانی چیست؟ فرآیند انبارگردانی به معنی کنترل فضای انبار از نظر فیزیکی است. در عملیات انبارگردانی، موجودی کالاها در یک یا چند بازه زمانی مختلف به صورت دستی شمارش میشود. سپس تطبیق یا مغایرت موجودی انبار در فرمهای انبارگردانی با آنچه که در سیستمهای انبارداری و کاردکس کالا از قبل ثبت شده است، بررسی میشود.
انبارگردانی از رایجترین شیوههای کنترل موجودی انبار در بازه زمانی مشخص است. هدف از انبارگردانی نظارت بیشتر و دقیقتر بر ثبت ورود و خروج کالا از انبار است. براساس اصول انبارداری، این عملیات حداقل یک بار در سال باید در انبار سازمانهای کالامحور انجام شود و حضور یک سرپرست در انبار الزامی است.
انواع حمل و نقل شهری
اهداف و وظایف انبارها
هدف انبارها، نگهداری و عرضه اقلام مورد نیاز سازمانها است. در صورت عدم تهیه مواد و لوازم مورد نیاز و عرضه به واحد مصرف، در فعالیتهای سازمان مشکل ایجاد خواهد شد. با اجرای دستورالعملهای انبارداری به راحتی میتوان اهداف انبارها را پوشش داد. انجام وظایف انبار مطابق با اصول انبارداری موجب تسریع در انجام امور سازمان و صرفه جویی میشود و در نهایت، بهبود وضعیت مالی سازمان را به دنبال خواهد داشت. مهمترین وظایف انبارها عبارتند از:
نگهداری از مقدار کالای مورد نیاز به شیوه مناسب و برنامه ریزی برای آن؛
همکاری در تامین کالا و کنترل و دریافت موارد خریداری شده؛
نگهداری صحیح و ایمن کالاها و تسریع در تحویل آنها طبق سیستم انبارداری؛
بکارگیری قوانین و دستوالعملهای سازمان در جهت افزایش بهرهوری مالی.
انواع روش های حمل و نقل برون شهری
مزایای انبارگردانی
انبارگرداری مزایای زیادی برای سازمانها دارد که از مهمترین آنها میتوان به اطمینان از ارقام ثبت شده در صورت حسابهای مالی، کاهش خطای کاری حین بررسی عملکرد حسابدارها و انباردارها، جداسازی ضایعات و موجودی غیر قابل مصرف و همچنین ایجاد نظم در انبار و فراهم کردن شرایط دریافت گزارش از موجودی انبار، میزان تولید و میزان مصرف است. علاوه بر این از ازدیاد بیش از اندازه کالا در انبار، ضرر و زیان حاصل از فساد کالاهای دارای تاریخ انقضا، ضرر حاصل از تغییر قیمتهای اقلام از طریق کنترل موجودی انبار و ثبت سفارش تکراری جلوگیری میکند.
بهترین شیوه بسته بندی اثاثیه منزل
مراحل انبارگردانی
حال که با انبارگردانی، دورهها و مزایای آن برای سازمانها آشنا شدیم، میخواهیم با مراحل انبارگرداری آشنا شویم. برای این کار ابتدا باید برنامه زمانی دقیق شروع و پایان انبارگردانی را به روز و ساعت معین کرد تا از ورود و خروج کالا جلوگیری شود. سپس باید آنچه را که در حین عملیات لازم است از جمله فرمها، ابزار و لوازم شمارش را فراهم کرد. قبل از شروع انبارگردانی، باید سرپرست عملیات و گروه کنترل تعیین شود. گروههای شمارش نیز باید مشخص شوند، این افراد باید از قبل برای این فرآیند آموزش دیده شوند.
درباره انبار، باید موجودیها به صورت قابل شمارش تفکیک شوند. در این میان شناسایی کالاهای امانی و تفکیک آنها بسیار مهم است. همچنین باید ضایعات و موارد اسقاطی مورد شناسایی و تفکیک قرار بگیرند. به همین ترتیب کالاهای راکد باید شناسایی و تفکیک شوند. لازم است پیش از شروع کار، شماره آخرین سند رسید و حوالهی انبار ثبت شود
پس از فراهم کردن شرایط انبارگردانی، شمارش اقلام توسط سرپرست شمارش و با حضور ناظران انجام میشود. در نهایت برگههای شمارش شده، به تایید و امضای سرپرست شمارش میرسد و یک صورت جلسه از چگونگی انبارگردانی و مواردی که لازم به ذکر است ، تهیه میشود.
سخن پایانی
در این مطلب به بحث در زمینه انبارداری پرداختیم. برای اطلاع از چگونگی انجام این کار، پیش زمینهای از ماهیت انبار و فرآیندهای مرتبط با آن لازم بود که در ابتدای مطلب بیان شدند. در کنار شیوههای مدرن مدیریت انبار، چیدمان انبار، صدور قبض انبار و انبارگردانی دو مساله بسیار مهم در این زمینه است که دقت و سرعت مجموعه فعالیتهای انبار را افزایش میدهد. مساله مهم دیگر بحث حسابداری انبار است که به بررسی موجودی انبار پرداخته و مبلغ آن را مشخص میکند. شرکت اطمینان بار از پیشگامان این عرصه است که با ارائه برنامههای کاربردی حسابداری از جمله حسابداری انبار به کمک حسابداران آمده ونحوه انجام کار، دقت و سرعت آنها را بهبود بخشیده است.
نظری نیست.