اصول و روش انبارداری

انبارداری

انبارداری


اصول و روش انبارداری

یکی از موضوعات مهم در مدیریت انبارداری ، طراحی انبار و اصول مربوط به آن است. انبارها چه کوچک باشند و به‌شکل دستی و غیراتوماتیک فعالیت داشته باشند و چه بزرگ و کاملا اتوماتیک، در طراحی و راه‌اندازی آن‌ها باید سه اصل زیر مورد توجه قرار گیرد:

معیارهای طراحی
فناوری حمل‌ونقل
طرح و برنامه ذخیره‌سازی

انواع حمل و نقل شهری

۱.فناوری حمل‌ونقل

اصل دوم بر اثربخشی و کارایی فناوری حمل‌ونقل مواد در انبار تمرکز دارد. عناصر این اصل عبارتند از: تداوم حرکت و مقیاس حرکت.

تداوم حرکت: تداوم حرکت به این معنی است که بهتر است تجهیزاتی که وظیفه جابه‌جایی مواد یا قطعه‌ها در انبار را به عهده دارند، حرکات و جابجایی‌های طولانی‌تری انجام دهند تا اینکه تعداد زیادی از این تجهیزات به‌شکل جداگانه و بخش‌ بخش، مواد و قطعات را در انبار جابه‌جا کنند. مبادله محصول میان گرداننده‌های مختلف یا جابجایی آن قطعه به تجهیزات دیگر، باعث هدر رفتن زمان و افزایش احتمال آسیب به آن‌ها می‌شود. بنابراین، به عنوان یک قاعده کلی، جابجایی‌های کمتر در انبار ترجیح داده می‌شود.
مقیاس حرکت: مقیاس در حرکت نشان می‌دهد که تمام فعالیت‌ها و جابه‌جایی‌هایی که در انبار صورت می‌گیرد، باید بیشترین مقدار ممکن از مواد یا قطعات را جابه‌جا کنند. به بیانی دیگر، به جای جابجایی هر یک از محصولات یا قطعات به‌شکل تکی، این جابجایی‌ها باید به صورت گروهی انجام شده و به‌شکل همزمان جابه‌جا شوند. با وجود اینکه این موضوع می‌تواند پیچیدگی فعالیت‌های یک فرد را در انبار افزایش دهد، اما این اصل تعداد فعالیت‌ها و هزینه ناشی از آن را کاهش می‌دهد.

انواع روش های حمل و نقل برون شهری

۲.معیارهای طراحی انبار

معیارهای طراحی انبار به ویژگی‌های مرتبط با امکانات فیزیکی، گردش و حرکت محصول در انبار می‌پردازد. سه فاکتوری که در فرآیند طراحی انبار باید در نظر گرفته شوند، عبارتند از: تعداد طبقات انبار، ارتفاع فضای انبار و جریان محصولات انبار.

تعداد طبقات در انبار: طراحی یک انبار ایده آل عموما به یک طبقه محدود می‌شود تا الزامی برای بالا و پایین بردن محصولات وجود نداشته باشد. استفاده از آسانسور برای جابه‌جایی محصول از یک طبقه به طبقه دیگر انبار، نیازمند زمان و انرژی است. همچنین خود آسانسور نیز می‌تواند به یک گلوگاه در انبار تبدیل شود، چرا که تعداد آن‌ها در انبارها محدود است، اما متقضیان استفاده از آن‌ها زیاد! اگرچه با توجه به هزینه‌بر بودن متراژ بالای زمین، تاکید بر انبارهای تک طبقه‌ای همیشه امکان‌پذیر نیست؛ اما بهتر است که انبارها محدود به یک طبقه باشند.
ارتفاع فضای انبار: صرف‌نظر از متراژ انبارها، طراحی آن‌ها باید به گونه‌ای باشد که ارتفاع هر طبقه از انبار، در حداکثر میزان خود باشد. اکثر انبارها دارای سقف‌های ۲۰ تا ۳۰ فوتی هستند (۱ فوت = ۱۲ اینچ؛ ۱ اینچ = ۲.۵۴ سانتی‌متر)، اما انبارهای مدرن خودکار و مرتفع می‌توانند به طور موثر از ارتفاع سقف تا ۱۰۰ فوت استفاده کنند. لازم به ذکر است که از طریق استفاده از قفسه یا سایر تجهیزات، باید بتوان محصولات را تا سقف ساختمان انبار ذخیره کرد.
جریان محصولات: طراحی انبار همچنین باید به گونه‌ای باشد که امکان جریان حرکت مستقیم محصول از طریق انبار را فراهم کند؛ چه کالاها ذخیره شده باشند چه نه. به طور کلی، این موضوع بدان معناست که محصول باید در یک انتهای انبار دریافت، در وسط آن ذخیره شده و سپس از انتهای دیگر آن ارسال شود. جریان مستقیم محصول تراکم و سردرگمی را به حداقل می‌رساند.

بهترین شیوه بسته بندی اثاثیه منزل

۳.طرح و برنامه ذخیره‌سازی

طراحی انبار باید ویژگی‌های محصول، به ویژه آن‌هایی که مربوط به حجم، وزن و ذخیره‌سازی آن می‌شود را مدنظر قرار دهد. حجم محصول یکی از نگرانی‌هایی است که هنگام تعریف برنامه ذخیره‌سازی انبار باید به آن پاسخ داده شود. محصولاتی که حجم فروش بالایی دارند، باید در مکانی ذخیره شوند که فاصله جابه‌‍جایی آن به حداقل برسد؛ مکان‌هایی مانند نزدیک راهروهای اولیه یا قفسه‌های ذخیره‌سازی که پایین‌تر قرار دارند. چنین مکان‌هایی مسافت حرکت و حمل طولانی مدت محصول را در انبار به حداقل می‌رساند.

برعکس، محصولات کم حجم را می‌توان در مکان‌هایی که از راهروهای اصلی انبار دور هستند یا در قفسه‌های ذخیره‌سازی که بالاتر قرار دارند، قرار داد. اقلام نسبتاً سنگین نیز باید در مکان‌هایی از انبار با سطح پایین قرار گیرند تا تلاش زیادی برای بلند کردن آن‌ها انجام نشود.

انبارداری

انبارداری

مشکلات رایج در انبارداری

در زمان‌های گذشته که امور مربوط به انبار به شکل دستی انجام می‌شدند، فرایند انبارداری بسیار ساده‌تر از امروز تلقی می‌شد. در واقع بزرگترین مشکلات در آن زمان، نبود بارکد کالاها و استفاده ناکارآمد از فضای انبار بود. در دنیای اینترنتی امروزی، تغییرات زیادی رخ داده است و با توسعه فناوری‌ها، همه چیز حتی ساده‌تر از روزهای قبل، با کارایی بیشتر، صرف زمان کمتر و کسب مزیت رقابتی با صرفه‌جویی اقتصادی بالقوه به‌نظر می‌رسد.

کاربرد فناوری‌های مختلف مانند کاربرد RFID روش‌های انبارداری را با سرعتی بیشتر و با خطای بسیار کمتر متحول کرد و در آنها تغییر زیادی ایجاد کرد. اگرچه هرروزه فناوری‌های زیادی در حال پیشرفت هستند، اما مشکلات زیادی نیز ایجادکرده‌اند که مدیریت انبارداری را پیچیده‌تر می‌کنند. این موضوع به نوبه خود بر کل مدیریت زنجیره تامین اثر می‌گذارد.

برخی از مشکلات موجود در انبارهای امروزی به شرح زیر است:

خودکارسازی تمام عملیات مکانیزه یا دستی در انبار
برآورده‌ساختن نیازهای مشتریان بدون سفارشی‌سازی
سازگاری با زنجیره تامین جهانی مقرون به صرفه
تغییرات روند انبارداری و اهمیت راهکارهای نرم افزاری در مدیریت انبار

با توجه به تغییر روند در مشاغل، عملیات انبارداری و توزیع نیز باید با تغییرات در حال ظهور و نیازهای فزاینده مشتریان سازگار شود. اصطلاح «جهانی سازی» ، تغییرات زیادی را در لجستیک به همراه داشته است. عملیات توزیع انبار امروزه تاکید بیشتری بر موجودی‌های کمتر، اندازه سفارش‌های کوچکتر، کاتالوگ‌های واحد نگهداری موجودی یا SKU بزرگ‌تر، تحویل سریع‌تر سفارش، افزایش بسته‌بندی سفارشی و خدمات ارزش افزوده دارند. در گذشته کسب‌وکارها تنها روی مراکز توزیع محلی متمرکز بودند، اما امروزه سازمان‌ها به‌جای داشتن تنها یک شبکه توزیع، تاکید و اهمیت بیشتری بر داشتن مراکز توزیع جهانی دارند.

برای رویارویی با این روندهای در حال تغییر، امروزه اکثر شرکت‌ها، فناوری‌های جدیدی مانند سیستم‌های مدیریت انبار (WMS) و سیستم‌های مدیریت حمل و نقل (TMS) را به‌کار گرفته‌ و برخی نیز تصمیم به طراحی مجدد فرآیندها و امکانات برای پاسخگویی به نیازهای نوظهور و همچنین کاهش هزینه‌ها و بهبود سطح خدمات به مشتریان گرفته‌اند. برخی از مشاغل نیز یک گام جلوتر رفته‌ و تصمیم به استقرار اتوماسیون کل عملیات انبارداری گرفته‌اند. برخی نیز تمام عملیات انبارداری خود را به شرکت‌های لجستیکی طرف سوم (۳PL) برون‌سپاری کرده‌اند.

استفاده از راهکارهای نرم افزاری برای مدیریت بهتر انبارها ، یکی از مواردی است که در دنیای امروزی، به ایجاد یکپارچگی در داده‌ها و ایجاد شفافیت کمک می‌کند. نرم افزار خرید تدارکات و لجستیک اطمینان بار با ارائه نرم افزارهای مختلفی از جمله نرم افزار انبار و حسابداری انبار، پذیرش و توزین، مدیریت سریال و مدیریت جانمایی در انبار به شما کمک می‌کند تا به مدیریت هرچه بهتر انبار خود بپردازید. ب

نظری نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *