تاریخچه انبارداری
انبارهای مدرن امروزی جانشین انبارهایی هستند که تمدنهای اولیه برای ذخیره مواد غذایی اضافی و کمک به بقا و زنده ماندن مردم در زمستانهای طولانی یا مقابله با قحطی ساخته بودند. حدود ۲۲۰۰ سال پیش، رومیان انبارهای عظیمی را برای ذخیرهسازی غلات، غذا و پوشاک در نزدیکی رودخانه تیبر ساخته بودند. ساخت این انبارهای عظیم در نزدیکی رودخانه با اهداف مشخص صورت گرفته بود؛ چرا که کشتیهای رومی که با غنائم زیاد خود به کشور برمیگشتند، میتوانستند مستقیما آنها را از کشتی خارج کرده و داخل این انبارها قرار دهند.
در بریتانیا، اولین استفادهها از واژه انبار به دهه ۱۳۰۰ برمیگردد که از انبارها به عنوان ساختار یا اتاقی برای نگهداری کالاهایی مانند ظروف شیشهای و سرامیک استفاده میشد. در قرون بعدی، زمانی که انگلستان به گسترش دامنه حکومت خود ادامه میداد، انبارها در شهرهای بندری در سراسر اروپا و جهان نیز ظاهر شدند.
نکته جالبتر این است که در اواخر دهه ۱۷۰۰ و در طول انقلاب صنعتی، زمانی که ایده انبارداری به یکی از امور رایج در کسبوکارها تبدیل شد، از خود واژه انبار نیز در قالب فعل مورد استفاده قرار میگرفت، مثلا: برو و جعبه ظروف را انبار کن!
با اختراع ماشین بخار و ماشینهای نساجی، تولید انبوه در کارخانهها شدت گرفت. این موضوع به نوبه خود منجر به افزایش نیاز برای بیشتر شدن ظرفیت انبارهای ذخیرهسازی محصولات تولیدی پیش از توزیع در داخل یا صادرات به خارج از کشور شد. در طول جنگ جهانی دوم، لیفتراکهای بالابر و پالتهای چوبی معرفی شدند و به انبارها راه پیدا کردند و ارتفاع قفسههای انبار نیز به میزان ۳۰ فوت افزایش یافتند.
سیستمهای انبارداری در طول تاریخ شاهد رشد مداوم بودهاند، به گونهای که از انبارهای محلی و ساده در قرون وسطی، امروزه به انبارهای چند میلیون دلاری تبدیل شدهاند. در دهههای بین ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ ایالات متحده، انبارهای خودکار در قالب سیستمهای ذخیرهسازی/ بازیابی خودکار (AS/RS) توسعه پیدا کردند.
عامل اصلی این رشد و توسعه انبارداری ، دو برابر شدن ارزش موجودیهای تجاری بین سالهای ۱۹۶۲ و ۱۹۷۲ و سه برابر شدن ارزش آن در سالهای ۱۹۷۲ و ۱۹۸۲ بود. از اواخر دهه ۱۹۸۰ نیز کاربرد سیستمهای AS/RS در انبارها منسوخ شد و تمرکز بیشتر بر کاهش موجودیها در انبار، تولید دستهای کوچک و تحویل به موقع قرار گرفت.
انواع حمل و نقل شهری
سیستم مدیریت انبار (WMS) چیست؟
سیستم مدیریت انبار (WMS) نوعی نرم افزار است که ابزارهای لازم را برای مدیریت عملیات انبار و جابهجایی موجودی، با هدف صرفهجویی در زمان و حذف فرآیندهای دستی، فراهم میکند. سیستمهای مدیریت انبار به بهینهسازی موجودی ، رهگیری، عملیات انبارداری ، توزیع حجم کار و حملونقل کمک موثری میکنند. این دسته از سیستمهای انبارداری ، به هریک از کسبوکارها دید و بینش بیسابقهای نسبت به هر اقدامی که در انبار اتفاق میافتد، میدهد.
انواع روش های حمل و نقل برون شهری
جریان فرآیند سیستم مدیریت انبار
هر انبار باید مکان و چگونگی انتقال محصولات را مشخص کند که این جریان فرآیند مدیریت انبار نامیده میشود. آنچه در این فرایند اهمیت دارد، این است که پیش از شروع فرایند سفارشگیری، جریان مناسب برای مدیریت انبار را مشخص کنید.
دلایل متعددی برای اهمیت جریان فرآیند انبار وجود دارد. یک جریان فرآیند مدیریت انبار که به خوبی طراحی شده باشد، نه تنها باعث صرفهجویی در زمان و هزینه کسبوکار شما میشود؛ بلکه تمام مراحل عملیات انبار شما را مشخص میکند و به این ترتیب قدرت تمرکز روی انجام کارها در انبار را افزایش میدهد.
جریان فرآیند سیستم مدیریت انبار یک نمودار خطی ساده یا بصری است که فعالیتهای اصلی انبار شما را نشان میدهد. در واقع جریان فرآیند سیستم مدیریت انبار جزئی فرعی از انبار است که نحوه دریافت کالا، فرآیندی که هر کالا در انبار طی میکند، نحوه ارسال و هر مرحلهای که در بین آنها قرار داشته باشد را نشان میدهد.
بهترین شیوه بسته بندی اثاثیه منزل
انواع انبارها کدامند؟
انبارها انواع مختلفی دارند که در ادامه آنها را معرفی کرده و به توضیح مختصری در مورد هریک از آنها میپردازیم.
انبارهای کالاهای نهایی
این دسته از انبارها معمولاً از موجودی برای متعادلسازی تغییرات میان برنامههای تولید و تقاضا نگهداری میکنند. معمولاً این انبارها در نزدیکی کارخانه تولید قرار دارند.
انبار توزیع و مراکز توزیع
انبارهای توزیع ، محصولات را از نقاط تولیدی مختلف و برای ارسال ترکیبی به مشتریان جمعآوری میکنند. به طور معمول این انبارها در مرکز محل تولید یا پایگاه مشتریان قرار دارند.
انبارها و مراکز انجام سفارش
این انبارها سفارشهای کوچک را برای مصرفکنندگان فردی دریافت، بستهبندی و ارسال میکنند.
انبارهای مواد خام و اجزا
این دسته از انبارها از مواد خام نگهداری کرده و همیشه در موقعیتی قرار دارند که مواد خام را از انبار به فرآیند تولید یا مونتاژ هدایت میکنند.
انبارهای در جریان فرایند کار
این انبارها از محصولات و ماژولهای نیمه تکمیل شده در نقاط مختلف خط تولید یا خطوط مونتاژ نگهداری میکنند.
انبارهای محلی
این انبارها عمدتاً به منظور پاسخگویی به تقاضای مشتریان ایجاد میشوند. در اغلب موارد کالاها بهشکل تکی از این انبارها انتخاب شده و روزانه برای مشتری ارسال میشوند.
انبارهای خدمات ارزش افزوده
در این انبارها فعالیتهای اصلی سفارشیسازی محصول مانند بستهبندی، برچسبگذاری، علامتگذاری، قیمتگذاری و پردازش محصولات برگشتی انجام میشود.
همچنین طبقهبندی دیگری نیز از انبارها بر اساس منطقه جغرافیایی انبارها وجود دارد که عبارتند از:
انبار متمرکز: تمرکز معمولا به تخصیص خدمات انبارداری به یک واحد تجاری خاص اشاره دارد که به کل شرکت خدمات ارائه میدهد. در این انبارها تصمیمات در یک انبار مرکزی و برای کل شبکه اخذ میشوند. ویژگیهای اصلی یک انبار متمرکز مواردی مانند کنترل، کارایی و اقتصادی بودن آنها است.
انبار غیر متمرکز: رویکرد غیرمتمرکز به هریک از انبارهای تجاری ، استقلال و تسلط نسبت به منابع خود و بدون توجه به سایر انبارها را اعطا میکند؛ مگر اینکه برحسب ضرورت، سیاستهای کلی و سازمانی خاصی برای انبارداری وجود داشته باشد. در این رویکرد، هر انبار موثرترین استراتژی خود را بدون در نظر گرفتن تأثیرات آن بر سایر انبارهای موجود در شبکه تدوین میکند. از ویژگیهای اصلی رویکرد غیرمتمرکز میتوان به توانمندسازی هر یک از واحدهای کسبوکار بهشکل تکی، انعطافپذیری و خدمتدهی بهتر اشاره کرد.
نظری نیست.