مراحل و شرایط ترخیص کالا چیست؟
یکی از بخشهای اصلی هر تجارتی ترخیص کالا از گمرک است. واردکنندگان و صادرکنندگان باید درباره این مرحله مهم اطلاعات لازم و کافی را داشته باشند تا در ادامه کار به مشکلی برنخورند. هرچند که به خاطر پیچیدگیها و تخصصی بودن قوانین و امورات گمرکی نمیتوان به تنهایی از پس مراحل ترخیص کالا برآمد. به همین خاطر تجار و بازرگانان باید با ترخیصکاران حرفهای و شرکتهای فعال در این زمینه همکاری کنند تا همه چیز قانونی و مشخص پیش رود. علاوهبراین، سپردن صفر تا صد ترخیص کالا به این شرکتها علاوه بر صرفهجویی در زمان به کاهش هزینههای جانبی و اضافی نیز کمک میکند.
پس برای واردات کالا از اقصی نقاط جهان میتوانید به شرکتهایی نظیر اطمینان بار اعتماد کنید. این شرکت با داشتن ریل اختصاصی در گمرک فرودگاه امام خمینی و متخصصان باتجربه، میتواند به صورت یک روزه بارهای مشتریان را از گمرک فرودگاه ترخیص نماید.
همچنین خدمات خروج کالا از گمرک در این مجموعه زیر نظر کارشناسان حرفهای و با داشتن تمام مجوزهای لازم به صورت اصولی و آسان انجام میشود. در صورتی که قصد ترخیص کالا از چین، ترکیه، امارات، سوریه و دیگر کشورها را دارید، تنها کافیست سفارش خود را در اطمینان بار ثبت کنید.
انواع حمل و نقل شهری
ترخیص کالا به انگلیسی
برای آنکه بتوانید معاملات تجاری بینالمللی را با موفقیت بیشتری پشت سر بگذرانید لازم است علاوه بر شناخت مفهوم ترخیص کالا از گمرک در قانون کشورمان بهتر است با معادل انگلیسی واژه ترخیص کالا آشنا باشید و بدانید ترخیص کالا در تجارت بینالملل چگونه تعریف میشود.
معمولا مفهومی که در ایران رواج دارد، واژه Customs Clearance یا Clearance است. این واژه عمومیترین کلمهای است که در زبان انگلیسی برای مفهوم ترخیص کالا استفاده میشود. البته در بعضی مواقع برای ترخیص کالا در انگلیسی از کلماتی از قبیل Cargo Clearance و shipment clearance استفاده میشود.
انواع روش های حمل و نقل برون شهری
صفر تا صد ترخیص کالا
همانطور که گفته شد، ترخیص کالا از گمرک یکی از مهمترین مراحل واردات کالا و صادرات است. بر اساس قانون امور گمرکی، ترخیص کالا به معنی خروج بار از اماکن گمرکی پس از انجام تشریفات گمرکی است. انجام این اقدامات معمولا توسط صاحب کالا یا نماینده وی (بند ب ماده ۱ قانون امور گمرکی مصوب سال ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی) صورت میگیرد. همچنین برای ترخیص کالا از گمرک باید مراحل گوناگونی سپری شده و اسناد و مدارک لازم ارائه گردد. در خصوص انجام مراحل ترخیص کالا باید بدانید که انجام این مراحل پیچیدگیهای بسیاری دارد و در صورت بروز هرگونه بیدقتی در مراحل ترخیص ممکن است کالا به عنون قاچاق شناخته شود و خسارتهای مالی و اعتباری بسیاری به وجود آورد. بنابراین بسیار مهم است که قوانین و مقررات گمرکی را به خوبی بشناسید و به مراحل ترخیص تسلط داشته باشید.
بهترین شیوه بسته بندی اثاثیه منزل
مراحل ترخیص کالا از گمرک
شما به عنوان یک بازرگان باید برای آنکه به صورت قانونی محموله تجاری خود را وارد کشور کنید و بارتان جزء کالاهای قاچاق محسوب نشود، مراحل ترخیص کالا را مو به مو انجام دهید، مجوزهای لازم را دریافت کنید و مدارک مربوطه را به نهادهای گمرکی تحویل دهید. حال در ادامه به صورت مفصلتر گام به گام ترخیص کالا از گمرک را برایتان شرح میدهیم. با ما همراه باشید.
بهترین روش های انبارداری
ثبت اطلاعات و اظهار در سامانه EPL
اولین مرحله از مراحل ترخیص، ثبت سفارش و تکمیل اظهارنامه و اطلاعات کالا در سامانه EPL است. انجام این مرحله به صورت آنلاین بوده و نیازی به مراجعه حضوری به گمرک نیست. بر اساس دستورالعمل سایت رسمی گمرک، برای ترخیص کالا ارائه اظهارنامه و اطلاعات مربوط به کالا لازم و ضروری است.
با این حساب بهتر است برخی از مدارک ترخیص کالا از گمرک در این مرحله را بشناسید. این مدارک عبارتند از: گواهی مبدا، پیش فاکتور، بارنامه، مجوزهای قانونی (در صورت نیاز)، پکینگ لیست و غیره. توجه داشته باشید که تکمیل اطلاعات و اظهارنامه نیاز به دقت بالایی دارد. بنابراین در تکمیل اطلاعات دقت لازم را داشته و برای جلوگیری از بروز مشکل در سایر مراحل ترخیص، بدون اشتباه اطلاعات لازم را تکمیل نمایید.
احراز هویت
قبل از هر اقدامی، به منظور جلوگیری از بروز مشکل در فرایند ترخیص کالا مهم است که مالکیت کالاهایی که قرار است از گمرک ترخیص شوند، به طور قانونی به اثبات برسد و گمرک مالکیت فردی که اظهارنامهها و اسناد به نام او ثبت و تنظیم شده است را تأیید کند.
احراز هویت یکی از مهمترین مراحلی است که برای ترخیص کالا باید انجام شود. در این مرحله اسناد و مدارک ارائه شده توسط کارشناسان گمرک مورد بررسی قرار میگیرد. در صورت تایید اسناد، یک شماره تحت عنوان شماره ثبت یا کوتاژ به شما اختصاص داده میشود. ارائه شماره کوتاژ به این معنی است که اظهارنامه رسمیت پیدا کرده و جز اسناد گمرکی میشود. در تمامی مراحل ترخیص کالا این شماره مورد نیاز است و از طریق آن میتوانید مراحل ترخیص کالا را پیگیری کنید.
کنترل کالا و تعیین مسیر گمرکی
کنترل کالا یکی از مهمترین مراحل برای ترخیص کالا از گمرک است. در فرایند ترخیص، کالاها برای ارزیابی گمرکی و بررسی در یکی از سه مسیر سبز، زرد و قرمز قرار میگیرند که به این مسیرها، مسیرهای گمرکی گفته میشود. قرار گرفتن در مسیر سبز گمرکی به این معناست که کالا نیازی به بازدید و دریافت مجوز خاصی نداشته و ترخیص آن نیز زمانبر نیست.
قرار گرفتن در مسیر زرد گمرکی به این معناست که کالا برای تایید نهایی به آزمایش نیاز داشته و استاندارد بودن آن بایستی مورد تایید قرار گیرد. البته این موضوع به معنی ارزیابی فیزیکی کالا و بازدید آن نبوده و تنها اسناد مربوطه از نظر تعداد و ارزش مورد بررسی قرار میگیرند. ترخیص کالا در این مسیر به مدت زمان بیشتری در مقایسه با مسیر سبز نیاز دارد.
در نهایت آنکه کالاهایی که در مسیر قرمز گمرکی قرار میگیرند، نسبت به دیگر مسیرها دیرتر ترخیص میشوند و به دو صورت اسنادی و فیزیکی مورد بررسی قرار میگیرند.

حمل و نقل برون شهری
اخذ مجوزهای لازم
هر تاجر و بازرگانی برای ترخیص قانونی کالا از گمرک، نیاز به اخذ و ارائه مجوزهایی دارد. مجوزهای مورد نیاز ترخیص، برای تمامی کالاها یکسان نیست و با توجه به نوع و ماهیت کالا تعیین میشود. لازم به ذکر است که صدور این مجوزها توسط سازمانها و نهادهای مربوطه پروسهای زمانبر است و در صورتی که در زمان مناسب اقدامات لازم برای دریافت آنها صورت نگیرد مراحل ترخیص با مشکل روبهرو خواهد شد. مجوز استاندارد اجباری، مجوز وزارت راه، مجوز قرنطینه، مجوز بهداشت، مجوز ارشاد، مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مجوز سازمان اتمی، مجوز ارتباطات و مخابرات ایران، مجوز جهاد کشاورزی، مجوز میراث فرهنگی و غیره برخی از متداولترین مجوزهای لازم برای ترخیص کالا از گمرک است.
صندوق و صدور سند ترخیص
پس از ثبت اظهارنامه گمرکی، بررسی اسناد و مدارک همچنین تطبیق تعرفه گمرکی کالا با اسناد توسط کارشناسان اداره گمرک، صاحب کالا و یا نماینده قانونی وی میبایست هزینهای که از جانب گمرک تعیین شده است (حقوق و عوارض گمرکی) را پرداخت نماید. پس از پرداخت این هزینه سند ترخیص کالا توسط گمرکی صادر میشود و صاحب کالا یا نماینده قانونی وی میتواند اقدامات لازم برای خروج کالا از گمرک را انجام دهد.
صدور پروانه گمرکی به صورت مجازی و بررسی عملیات حسابداری از جمله وظایف واحد صندوق است. در گذشته پروانه سبز یا جواز سبز گمرکی به صورت فیزیکی صادر میشد، اما امروزه این پروانه به صورت آنلاین صادر شده و ارائه پرینت آن جهت ترخیص کالا از گمرک کافیست.
بارگیری و خروج کالا از گمرک
در آخرین مرحله، پس از دریافت سند ترخیص و قبض انبار، مجوز بارگیری صادر میشود و صاحب کالا یا نماینده قانونی وی میبایست نسبت به پرداخت هزینه انبارداری که شامل هزینه تخلیه و بارگیری، هزینه بیمه کالا، هزینه رسوب کالا و غیره است، اقدام کند. ممکن است این هزینه در گمرکات مختلف، به صورت متفاوت محاسبه شود.
پس از پرداخت هزینههای فوق، صاحب کالا میتواند بیجک انبار را از انباردار دریافت نماید. انباردار در این مرحله پروانه سبز گمرکی را بررسی میکند و مهر درب خروج را بر روی بیجک انبار صادر میکند. در این مرحله صاحب کالا میتوانند وسیله نقلیه مورد نظر را به محدوده گمرک وارد نماید و نسبت به خروج کالا از گمرک اقدام نماید.
سامانه ترخیص کالا از گمرک چیست؟
سامانه ترخیص کالا که با نام EPL شناخته میشود، در سال ۱۳۹۲ راه اندازی شده و پلی ارتباطی میان ارباب رجوع و گمرک است. همانطور که اشاره شد، متقاضی ترخیص کالا برای سپری کردن مراحل ترخیص کالا ابتدا میبایست اطلاعات مربوط به کالا را در این سامانه ثبت نماید و به عبارتی اظهارنامه گمرکی را تکمیل کند.
برای استفاده از سامانه epl و ثبت اظهارنامه گمرکی متقاضی بایستی وارد این وبسایت شده و پس از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور، نسبت به تکمیل اطلاعات و سایر مراحل ترخیص اقدام نماید. در صورت نداشتن رمز عبور و نام کاربری ابتدا بایستی از واحد آی تی گمرک درخواست رمز و پسورد نمایید. این رمز به عنوان کد شناسایی شما در گمرک شناخته میشود.
اسناد و مدارک لازم برای ترخیص کالا از گمرک
برای ترخیص کالا از گمرک و اثبات قانونی بودن فعالیتها لازم است اسناد و مدارک گوناگونی به گمرک ارائه گردد، از جمله این مدارک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بارنامه
پکینگ لیست
ترخیصیه
پروفرما
گواهی مبدا
پروانه بهره برداری
نامه کرایه حمل
مجوزهای ورود کالا به کشور
فاکتورهای خرید کالا
پروانه بهره برداری (شرکتهای تولیدی)
وکالتهای مرتبط
نامه کرایه حمل (در صورت ارائه از طرف شرکت حمل)
گواهی بازرسی کالا در صورت نیاز
اصل کارت بارزگانی و کارت ملی + کپی از تمامی صفحات کارت بازرگانی و کارت ملی صاحب کالا یا نماینده قانونی وی
مجوزهای مربوط به استاندارد، بهداشت، وزارت ارشاد، سازمان انرژی اتمی، وزارت راه و شهرسازی، وزارت ارتباطات، سناد مبارزه با موارد مخدر و غیره با توجه به نوع و ماهیت کالا
هزینه ترخیص کالا از گمرک
هزینه ترخیص کالا از گمرک از دیگر موارد مهمی است که در زمان خروج کالا از گمرک لازم است مورد توجه قرار گیرد. هزینه ترخیص کالا شامل کلیه هزینههایی که از زمان ورود کالا به گمرک تا خروج آن پرداخت میکنید گفته میشود.
هزینه بارگیری، هزینه انبارداری در گمرک، هزینه باربری، هزینه تخلیه کالا، مالیات، هزینه صفافی، هزینههای آزمایشگاهی، هزینههای مربوط به کارشناسی کالا، هزینه ورودی گمرک و غیره برخی از مبالغی است که در زمان ترخیص از گمرک باید به آن توجه داشته باشید.
بهعلاوه، بهترین زمان برای استعلام این هزینه پیش از ورود کالا به گمرک است. این موضوع باعث می شود از بروز مشکلات ناشی از کمبود سرمایه در زمان ترخیص جلوگیری کنید.
یکی از دیگر خدمات شرکت اطمینان بار در زمینه ترخیص، که این مجموعه را از دیگر شرکت های فعال در این زمینه متمایز مینماید، تعیین قیمت تمام شده ترخیص پیش از ورود کالا به گمرک و استعلام سریع آن است. برای استعلام هزینه ترخیص کالا تنها کافیست با کارشناسان اطمینان بار تماس بگیرید.
بهترین شرکت ترخیص کالا از گمرک
باتوجه به مطالب گفته شده، شرکتهای ترخیص کالا به دلیل داشتن ترخیص کاران حرفهای و شناخت کافی از قوانین و مقررات ترخیص، مجوزها و مدارک لازم برای انجام آن، مراحل ترخیص را با سرعت بالاتری انجام میدهند و باعث میشوند هر چه سریعتر کالا از گمرک ترخیص شود.
انتخاب شرکتی مطمئن و مناسب برای سپردن مراحل ترخیص موضوعی مهم است و باید با دقت بالایی صورت گیرد. برای انتخاب بهترین شرکت ترخیص کالا بهتر است به مواردی از قبیل سابقه، تخصص، تجربه کافی در گمرکات، پاسخگویی ، بهرهمندی از ترخیصکاران حرفهای توجه داشته باشید. دقت داشته باشید که در صورتی که شرکت مناسب و مطمئنی را برای انجام این مراحل انتخاب نکنید، در پروسه واردات و صادرات به مشکل برخواهید خورد. از طرفی در صورتی که انتخابی هوشمندانه داشته باشید به سرعت میتوانید محمولههای وارداتی و صادراتی را از گمرک خارج کنید. اطمینان بار یکی از بهترین شرکتهای فعال در زمینه ترخیص از گمرک است، این مجموعه با کمترین هزینه ممکن و اعلام هزینه نهایی به مشتریان از همان ابتدای کار، خروج کالا از گمرک را به صورت یک روزه انجام میدهد.
نظری نیست.