انبارداری

انبارداری


انبار چیست؟

انبار مکانی برای ذخیره‌سازی کالاهای یک مجموعه یا کارخانه است. در واقع به بیان دیگر می‌توان گفت که انبار یک تاسیسات است که محل نگهداری ایمن کالا می‌باشد. انبار با قفسه‌های ذخیره‌سازی که دارد این امکان را برای تولیدکنندگان فراهم می‌کند که بتوانند بر اختلافات بین جریان ورودی و جریان خروجی کالا نظارت داشته باشند و آن‌را کنترل کنند.

فرآیندهایی در سیستم انبارداری باید انجام ‌شوند تا بتوانید روند مناسبی را در مجموعه داشته باشید. در ادامه به اصلی‌ترین فرآیندهایی که در سیستم انبارداری باید انجام شوند، اشاره شده است.

رسید کالا
تایید کالا
ارسال کالا
ذخیره کالا
تهیه سفارشات و ادغام بارها
حمل و نقل بین قسمت‌های مختلف انبار
مدیریت و پردازش اطلاعات مربوط به تقاضای کالا، گردش کار و …

انواع حمل و نقل شهری

انواع انبار کدامند؟

برخی از مواقع در شرکت یا مجموعه‌ای ممکن است به یک یا چند نوع انبار جهت نگهداری از مواد اولیه، محصولات نیمه تمام، محصولات تولیدی و یا نهایی شده نیاز باشد. در واقع باید بر اساس نیازهای عملیاتی و مطابق با محدودیت‌ها، بهترین نوع انبار را انتخاب کنید. از این رو در ادامه به انواع انبار اشاره شده است.

انبار خصوصی: این نوع از انبارها برای زمانی است که یک کسب و کار به صورت انحصاری در اختیار یک مجموعه و مالک آن بوده و یا وی انبار را اجاره کرده باشد.
انبار عمومی: این نوع از انبارها به عنوان یک مکان عمومی برای برخی از مشاغل که نیاز به یک مکان برای نگهداری موقت کالاهای خود دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. در عین حال ممکن است یک اداره دولتی یا شرکت صاحب یک انبار بزرگ و عمومی باشد و آن را به سایر نهادها یا کسب و کارها اجاره دهد.
البته باید خاطر نشان کرد که انبارها از لحاظ ساختمان و دسته‌بندی نیز به ۳ گروه کلی تقسیم‌ خواهند شد که در ادامه بیان شده‌اند.

انبار پوشیده: این نوع از انبارها برای اجناسی که به علت حساسیت و مواد خاص نیاز به محل نگهداری کاملا پوشیده دارند، مناسب است.
انبار سرپوشیده: برخی از اجناس نیاز به انبارهایی دارند که آن‌ها را در مقابل نور مستقیم آفتاب، برف و باران محافظت کند که در این حالت انبار سرپوشیده انتخاب مناسبی خواهد بود.
انبار باز: این نوع از انبار به صورت یک محوطه است و برای اجناسی که نیاز به مراقبت در مقابل نور مستقیم آب، برف و باران ندارند، مناسب است. البته برای نگهداری اجناس در این انبارها نیز باید اصول انبارداری رعایت شود.

انواع روش های حمل و نقل برون شهری

مراحل انبارداری کدامند؟

مراحل و فرآیند‌های انبارداری در واقع مجموعه‌ای از عملیات می‌باشند که در هر نوع انباری انجام می‌شوند تا بتوان در نهایت محصولی را به دست مشتری رساند. در ادامه به مراحل انبارداری اشاره شده است.

پذیرش کالا
جاگذاری و جابه‌جایی کالا
مدیریت انبارها
بسته بندی و تحویل کالا در انبار
پذیرش کالا

بهترین شیوه بسته بندی اثاثیه منزل

انبارداری

انبارداری

اولین مرحله از انبارداری پذیرش کالا است که در این حالت شرکت‌های حمل و نقل یا صاحبان کالاها دارای یک انبار هستند و با توجه به قوانین موجود در این خصوص می‌توانند مجوزهای مورد نیاز برای ورود و پذیرش کالایی را به انبار صادر کنند. در واقع مجوزهای صادر شده شامل درخواست تحویل کالا به انبار و مدارک مربوط به آن هستند و پس از کنترل‌های امنیتی امکان پذیرش کالا در انبار میسر خواهد شد. همچنین باید اشاره کنیم که در محوطه‌ پذیرش کالا، مسئولین به بررسی کالاها می‌پردازند و آن‌ها را از نظر شکل ظاهری و تعداد کنترل می‌کنند. اگر مغایرتی در کالا وجود داشته باشد، در این حالت باید در جلسه‌ای اطلاعات مورد نیاز ارائه شود و در صورت عدم وجود مغایرت، با توجه به نوع و وضعیت کالا به انباری که برای آن مناسب است، ارسال می‌شود.

جاگذاری و جابه‌جایی کالا

مرحله بعدی در انبارداری، جابه‌جایی کالا است که پس از ورود کالا به انبار با توجه به استانداردهایی که در خصوص ذخیره سازی وجود دارند، لازم است برای هر کالا محلی تعیین شده و در آن جاگذاری شود. همچنین محل دقیق کالا در انبار نیز باید در اسناد کاغذی و یا یک سامانه مدیریت انبار ذخیره شود.

مدیریت انبارها

مدیریت انبار در واقع شامل اصول و فرآیندهای مربوط به اجرای عملیات روزانه انباری می‌باشد که شامل دریافت کالا، سازماندهی فضای انبار، برنامه ریزی برای نیروی کار، مدیریت موجودی و تکمیل سفارشات است. در خصوص مدیریت انبارها مسئله‌ای که وجود دارد این است که در صورت درخواست خروج کالا از انبار توسط صاحب کالا، وی باید مراحل آن‌را طی کرده تا در نهایت با توجه به رسیدی که برای آن صادر شده است به نقطه تحویل منتقل شود، در نهایت اجازه خروج کالا از انبار صادر خواهد شد.

بسته‌بندی و تحویل کالا در انبار

پس از صدور مجوز خروج کالا، فرآیند انجام این‌کار شروع می‌شود. زمانی‌که اطلاعات مربوط به کالا و وسیله نقلیه دریافت شوند، منابع لازم برای بارگیری آن نیز اختصاص داده خواهد شد و اگر صاحب کالا درخواست بسته‌بندی کالای خود را داشته باشد، این‌کار نیز برای وی انجام می‌شود. همچنین در صورتی‌که به تهیه فهرست اقلام بارگیری شده و مشخصات آن در سیستم انبارداری نیاز باشد، ارائه خواهد شد.

انبارداری چیست؟

همان‌طور که در تعریف انبار گفته شد، جریان‌های ورودی و خروجی کالا در انبار وجود دارند؛ اما کنترل آن‌ها به دلیل ناهماهنگ بودن، نیازمند انبارداری است. در واقع انبارداری به حفظ کالاهای موجود در انبار تولیدکنندگان تا زمان ارسال به مصرف کننده اشاره دارد و فرآیند ذخیره کالاهایی است که بعدا توزیع خواهند شد. در عین می‌توان انبارداری را به عنوان یک مسئولیت برای نگهداری کالاها نیز تعریف کرد.

انبارداری صحیح نتایجی نیز برای تولیدکنندگان و شرکت‌ها به همراه دارد به برخی از مهم‌ترین آن‌ها اشاره کرده‌ایم.

یکی از نتایج انبارداری این است که امکان ارسال و توزیع کالاها از یک مکان واحد فراهم می‌شود و همین امر سبب خواهد شد که بتوانید موجودی انبارتان را مدیریت کنید.
در صورتی‌که با اصول انبارداری آشنایی داشته باشید، می‌توانید هزینه حمل و نقل را بکاهید، انعطاف پذیری را بیشتر کرده و در عین حال نیاز‌های پرسنلی شما کاهش پیدا می‌کند.
از آن جایی‌که انبارداری یک فرآیند بیمه شده است، ملاحظه خواهید کرد اگر که محصولات شما آسیب ببینند یا به سرقت بروند، جبران خسارت شامل شما می‌شود.
در صورتی‌که کالاهای خود را انبار کنید، با کنترل دما می‌توانید از فاسد شدن آن‌ها محافظت کرده و یا از تغییر رنگ و بافت محصولات نیز جلوگیری کنید.
یکی دیگر از نتایج انبارداری این است که امکان تحویل به موقع محصولات را خواهید داشت که در نهایت به افزایش بهره‌وری و رضایت مشتری منجر خواهد شد. چرا که خطاها و صدمه‌های احتمالی کاهش پیدا خواهند کرد و سفارشات از بین نمی‌روند.

نظری نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *